Udostępnij
Skomentuj

Jaką wybrać menażkę czy naczynia turystyczne? Które będą najlepsze?

Wybierając się w daleką podróż, na biwak, kilkudniowy piknik lub obóz harcerski należy zabrać ze sobą niezbędne wyposażenie. Zalicza się do niego między innymi menażka lub inne naczynie turystyczne, które pozwoli szybko i sprawnie przygotować posiłek. Poznajmy najważniejsze zasady, którymi warto kierować się podczas wyboru menażki.

Na rynku znajdziemy mnóstwo najróżniejszych modeli menażek, od tradycyjnych aluminiowych, przez stalowe po te wykonane z tworzyw sztucznych oraz silikonu. Które najlepiej sprawdzą się w trudnych warunkach, a które warto zabrać ze sobą na rodzinny piknik? O tym w poniższym poradniku.

Materiał – najważniejsza kwestia

Mogłoby się w3ydawać, że jedynym słusznym wyborem będzie menażka z aluminium lub stali. Okazuje się jednak, że na rynku znajdziemy inne, również godne uwagi rozwiązania. Poznajmy je wszystkie.

Stal nierdzewna

Menażka ze stali nierdzewnej to najpopularniejsze i najczęściej polecane rozwiązanie, które nadaje się zarówno dla harcerzy, turystów, jak również zaprawionych wędrowców. Jeśli zdecydujemy się na zestaw wysokiej jakości z grubej stali, posłuży nam on przez wiele lat nawet, jeśli będziemy w menażkach gotować potrawy na ognisku. Takie menażki sprawdzą się również podczas gotowani ana różnego rodzaju palnikach turystycznych. Zestaw tego typu menażek zazwyczaj składa się z trzech części – dwóch misek oraz pokrywki. Pokrywkę możemy również wykorzystać jako talerz, patelnię, deskę do krojenia – w terenie każdy pomysł jest dobry.

Zalety i wady menażek ze stali nierdzewnej

ZALETY

  • Niska cena
  • Wytrzymałość
  • Uniwersalność
  • Można w niej gotować

WADY

  • Duża waga

Aluminium anodyzowane

Ciekawą, choć nieco droższą alternatywą są menażki z aluminium anodyzowanego. Co prawda rozwiązania z „gołego” aluminium są niezalecane ze względu na szkodliwe oddziaływanie gorącego materiału na potrawy, ale jeśli jest ono pokryte specjalną nieprzepuszczalną warstwą, która po pierwsze wzmacnia aluminium, a po drugie nie dopuszcza samego aluminium do kontaktu z rzeczami, które jemy i gotujemy, takie rozwiązanie może mieć wiele zalet. Menażki tego typu są bardzo lekkie, a przy tym wytrzymałe, świetnie nadają się do gotowania, dzięki jeszcze lepszemu przewodnictwu ciepła. Często też mają szereg rozwiązań, które dodatkowo ułatwiają korzystanie z nich jak np. radiator, czy wymiary pozwalające idealnie zmieścić w nich butlę z gazem.

Zalety i wady menażek ze stali nierdzewnej

ZALETY

  • Niska waga
  • Wytrzymałość
  • Można w niej gotować

WADY

  • Wysoka cena

Plastik, silikon, tworzywo sztuczne

To idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie muszą gotować na wyprawie biwakowej lub mają do tego celu inne naczynia. Menażki z różnego rodzaju tworzyw sztucznych są bardzo lekkie, poręczne i posiadają wiele ciekawych zastosowań. Są bardzo łatwe w utrzymaniu czystości, potrawy w nich można podgrzewać za pomocą kuchenki mikrofalowej, zaś możliwość złożenia sprawia, że zmieszczą się nawet w niewielkiej torbie.

Zalety i wady menażek plastikowych, silikonowych, z tworzywa sztucznego

ZALETY

  • Niska waga
  • Szeroki wybór kolorów
  • Wygoda w użyciu

WADY

  • Nie można w niej gotować
Udostępnij
5,0
7 ocen
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)

Specjalista Morele | 16:10
Cześć!
Jeśli chcesz poznać czasy dostawy dopasowane do Twojej lokalizacji, wprowadź kod pocztowy lub nazwę miejscowości.
Kod pocztowy możesz zmienić klikając w ikonę lokalizacji
Poznaj czas dostawy

Jeśli chcesz poznać czasy dostawy dopasowane do Twojej lokalizacji, wprowadź kod pocztowy rozwijając menu “Więcej”.